keyboard_arrow_right
Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande

Vi hjälper dig att ta ansvar

Spelandet ska vara en rolig upplevelse och något som ger nöje, spänning och glädje. Vi på gratisfreespins.net strävar kontinuerligt efter att alla spelare får en positiv spelupplevelse och genom denna sida hoppas vi att vi kan hjälpa dig att ta ansvar över ditt spelande.

Åldersgräns

För att skapa ett konto på ett online casino behöver du vara 18 år eller äldre. Om du som förälder har minderåriga barn, som har tillgång till en dator, rekommenderar vi att du blockerar sidor som inte är lämpliga för barn. Följande sidor kan hjälpa dig att göra detta: www.netnanny.com och www.cybersitter.com

Njut av ansvarsfullt spelande

Medan majoriteten av människor spelar lagom och inom rimliga gränser, kan vissa tappa kontrollen. Nedan följer några tips som du bör ha i åtanke och som kan hjälpa dig att behålla kontrollen när du spelar:

  • Spel ska vara underhållande och inte ses som ett medel att tjäna pengar

  • Spela inte för att vinna tillbaka pengar som du har förlorat

  • Spela inte för mer än vad du har råd att förlora

  • Håll koll på hur mycket tid och pengar du spenderar på spel

Ta ansvar med gränser

Det är lätt att minska de risker som spel kan medföra och bibehålla kontroll över ditt spelande med hjälp av olika gränser. Du kan till exempel sätta insättningsgränser och tidsgränser.

Riskbeteende och spelmissbruk

Om ditt spelande går från lättsam och rolig underhållning till en ohälsosam vana som påverkar dig negativt psykiskt och socialt är du i riskzonen för problematiskt spelbeteende. Andra tecken på ett riskbeteende eller spelmissbruk inkluderar ett spelande som enbart går ut på att vinna och där du spelar med högre och högre insatser för att få en “kick” eller för att försöka vinna tillbaka pengar som du har förlorat. Om du känner att det kan vara svårt att acceptera en förlust kan det hjälpa att tänka att förlorade pengar egentligen inte en förlust – det är pengar som du har lagt ut för att få underhållning. Precis som när du lägger pengar på att till exempel gå på bio.

Självtest

Fråga dig själv följande frågor om du misstänker att du har ett spelmissbruk:

1. Har du stannat hemma från ditt jobb eller skolan för att spela?
2. Spelar du för att fly från ett tråkigt eller olyckligt liv?
3. Spelar du tills du inte har några pengar kvar?
4. Ljuger du för att dölja hur mycket pengar eller tid du har spenderat på spel?
5. Har andra kritiserat ditt spelande?
6. Har du lånat pengar bara för att kunna spela?
7. Spelar du istället för att umgås med din familj eller vänner?
8. När du har förlorat, känner du att du måste försöka vinna tillbaka dina förluster så snart som möjligt?
9. Känner du att du vill spela när du upplever motgång, frustration eller besvikelse?
10. Känner du dig deprimerad eller nere på grund av ditt spelande?

Ju fler frågor du svarar ja på, desto mer sannolikt är det att du har ett spelproblem. Om du behöver mer information rörande spelmissbruk eller stöd och rådgivning kan du kontakta följande organisationer: